Stadsarkivet

Vårens föreläsningar på Stadsarkivet
Välkommen till en vår fylld med varierande och spännande föreläsningar. Våra välbesökta onsdagshistorier fortsätter och det blir arkivlördag en lördag i månaden mellan januari och maj. I år öppnar Stadsarkivet Liljeholmskajen och flera av vårens föreläsningar tar avstamp i bebyggelsehistoria och bebyggelseutveckling.
Den populära föreläsningsserien "Stockholmsfolk" återkommer med åtta intressanta torsdagsföreläsningar om människor som bott och verkat i Stockholm. Alla på olika sätt. Välkommen till Stadsarkivet i vår!

Söker du ett skolbetyg?
Om du har gått i skolan i Stockholm kan ditt skolbetyg finnas på Stadsarkivet.

Ring vår telefonservice
Du är välkommen att ringa telefonservice på +46 (0)8 508 28 303 som är öppen vardagar klockan 10-12.

Fastigheter i Stockholm
Om huset du bor i var nybyggt mellan 1713-1978 finns bygglovsritningarna hos oss. En 1900-talsbyggnad har ofta en föregångare från både 1700- och 1800-talet på samma tomt. Mycket av materialet finns tillgängligt digitalt.

Tips för dig som vill forska
Här i databasen Stockholmspolisens signalementsfotografier kan du söka porträtt på häktade och straffade individer mellan åren 1896 – 1920.

Nytt bebyggelsehistoriskt center
Den 2 april 2019 smygöppnar Stockholm stads nya bebyggelsehistoriska centrum – Stadsarkivet Liljeholmskajen. Den officiella invigningen sker i början av hösten och fram till dess kommer du som besökare kunna ta del av kart- och ritningsarkivet, tekniska verksamheters arkiv, sjukhusarkiv och arkiv efter föreningar och organisationer.
När verksamheten är i full gång kommer du bland annat att kunna lyssna på föredrag, gå på visningar och utställningar och inte minst forska om Stockholms intressanta bebyggelsehistoria.

Ursäkta röran – de här arkiven flyttas till Stadsarkivet Liljeholmskajen
Vi har tyvärr begränsad tillgänglighet till flera av arkiven under februari och mars då de flyttas till Stadsarkivet Liljeholmskajen.

Ett världsminne
Visste du att Stockholms bygglovsritningar för åren 1713-1978 är utsett till världsminne? Alla slags bygglovsansökningar finns i arkivet, nybyggnation eller rivningar av fabriker och kontor, bostäder, uthus, bad och idrottsanläggningar.

Arkiv, register och databaser
Börja här om du vill utforska arkiven on-line. Allt som publiceras här är fritt att använda.

Arkiv- och informationshantering
Informationsmängderna växer lavinartat. Stadsarkivet utvecklar lösningar som ska stötta arbetet med att hantera informationen på ett effektivt sätt i Stockholms stad.
För dig som arbetar med informationshantering och arkiv i Stockholms stad
Nytt på arkivet
På Kungsklippan 6, kalendarium

Från sprit till arkiv – Liljeholmskajens okända historia
13 mar 13:00–13:45Vin och sprit fyllde en gång i tiden de gigantiska bergrummen vid Liljeholmskajen. I år flyttar miltals med arkivhandlingar in i tunnlarna. Men området har mer att berätta. Hör om Stadsarkivets nya verksamhet och om tiden då nödbostäder trängdes bland smutsiga industrier. Helena Westin, Stadsarkivet
Gå till "Från sprit till arkiv – Liljeholmskajens okända historia"
Släktforskningshjälp
14 mar 15:00–20:00Få hjälp med klurigheterna i släktträdet av erfarna släktforskare från Storstockholms Genealogiska Förening. Drop-in.
Gå till "Släktforskningshjälp"
Stockholmsfolk: Dalkullan som förtrollade stockholmarna
14 mar 17:30–18:30Utseende har länge fascinerat människan. Möt den unga mjölkpigan Carin Ersdotter som hösten 1833 orsakade tumult på Stortorget i Gamla stan enbart genom sin skönhet. Vad hände på torget och hur gick det för flickan som trollband stockholmarna? Anna Götlind, Stockholms universitet
Gå till "Stockholmsfolk: Dalkullan som förtrollade stockholmarna"
Profeterna som förpassades till Danviken och Barnhuset
20 mar 13:00–13:45Vid slutet av 1600-talet blev kontrollen över människors religiösa liv allt starkare. Men alla köpte inte kyrkans idéer. Präster och profeter predikade på egen hand och drog stora skaror. Lyssna på historien om hur dessa omstörtare förpassades till Danviken och Barnhuset. Karin Sennefelt, Stockholms universitet
Gå till "Profeterna som förpassades till Danviken och Barnhuset"
Släktforskningshjälp
21 mar 15:00–20:00Få hjälp med klurigheterna i släktträdet av erfarna släktforskare från Storstockholms Genealogiska Förening. Drop-in.
Gå till "Släktforskningshjälp"