Berättelser ur arkiven

I arkiven finns massor av berättelser. Här återges en del som filmer. Bland annat finns några berättelser från utställningen ”Från pergament till Musse Pigg – Stadsarkivets dolda skatter”.  Här finns också tre berättelser där vi får stifta bekantskap med Clary Ählström som var med om potatisupproret 1917, med sprängarligan Sabbatssabotören som härjade i Stockholm på 1940-talet och vi får också veta lite mer om häxprocesserna på Södermalm på 1600-talet. 

Kungsholmens parker i historisk belysning

Se den senaste Onsdagshistorien.

Följ med på en spännande upptäcktsfärd i Kungsholmens parkhistoria utifrån källor i Stadsarkivet. Hör berättas om hur kala bergknallar blev gröna, om parktanter och patrullerande parkpoliser och om den internationellt sett helt unika ”stockholmsstilen”. Denna filmade version är från den 15 september 2017.

Föreläsare: Mats Hayen, Stadsarkivet.

I Stadsarkivets Onsdagshistorier bjuds det på historiska föreläsningar och berättelser varje vecka. Här har du möjlighet att ta del av föreläsningarna i efterhand. Föreläsningarna läggs ut på video.stockholm.se ett par dagar efter inspelning. Här ovan kan du se det senaste föredraget. I länken nedan kan du se de flesta av de Onsdagshistorier som hållits på Stadsarkivet.

På gränsen till Sverige

Fotografi. Kvinna tittar in i kamera.

"På gränsen till Sverige. Migranterna och utlänningskontrollen 1906-1927". Vem får komma in i Sverige och hur har man sett på den frågan genom tiderna? Utställningen bygger på spår som finns i arkiven från de människor som invandrade till Stockholm.

Här hittar du delar av utställningen.

 

Uppdaterad