Berättelser ur arkiven

I arkiven finns massor av berättelser. Här återges en del som filmer. Bland annat finns några berättelser från utställningen ”Från pergament till Musse Pigg – Stadsarkivets dolda skatter”.  Här finns också tre berättelser där vi får stifta bekantskap med Clary Ählström som var med om potatisupproret 1917, med sprängarligan Sabbatssabotören som härjade i Stockholm på 1940-talet och vi får också veta lite mer om häxprocesserna på Södermalm på 1600-talet. 

När Stockholm slutade besiktiga kvinnor

Se en tidigare Onsdagshistoria.

För 100 år sedan stängde prostitutionsbyrån, som sedan 1856 hade ålagt 7000 kvinnor besiktning. Varför upphörde den lagliga prostitutionen 1918? Möt männen som drev reglementeringen, kvinnorna som bekämpade den och ”samhällets olycksbarn” som kontrollerades.

Rebecka Lennartsson, Stockholmia forskning och förlag.

I Stadsarkivets Onsdagshistorier bjuds det på historiska föreläsningar och berättelser varje vecka. Här har du möjlighet att ta del av föreläsningarna i efterhand. Föreläsningarna läggs ut på video.stockholm.se ett par dagar efter inspelning. Här ovan kan du se det senaste föredraget. I länken nedan kan du se de flesta av de Onsdagshistorier som hållits på Stadsarkivet. OBS! För närvarande dröjer det en till två veckor innan de filmade föredragen kommer ut på webben.

 

På gränsen till Sverige

Fotografi. Kvinna tittar in i kamera.

"På gränsen till Sverige. Migranterna och utlänningskontrollen 1906-1927". Vem får komma in i Sverige och hur har man sett på den frågan genom tiderna? Utställningen bygger på spår som finns i arkiven från de människor som invandrade till Stockholm.

Här hittar du delar av utställningen.

 

Uppdaterad