Onsdagshistorier

I Stadsarkivets Onsdagshistorier bjuds det på historiska föreläsningar och berättelser varje vecka. Här på webben har du möjlighet att ta del av föreläsningar i efterhand. Föreläsningarna läggs ut på video.stockholm.se ett par dagar efter inspelning. Här nedan kan du se de tre senaste föredragen. OBS för närvarande dröjer det en till två veckor innan de filmade föredragen kommer ut på webben.

Första kvinnan i regeringen

Se en tidigare Onsdagshistoria.

Karin Kock var professor och nationalekonom. År 1947 blev hon också den första kvinnan att ta plats i en svensk regering. Hennes regeringsarbete rörde industriell ekonomi men hon var också känd för sitt kvinnopolitiska engagemang. Hör om ett uppmärksammat statsråd!

Föreläsare: Kirsti Niskanen, Stockholms universitet.

Stockholms valdagar genom tiderna

Se den senaste Onsdagshistorien.

I över 150 år har stockholmarna gått till valurnorna för att välja sina kommunala företrädare. Tidens skiften har påverkat sättet att gå till val. Hur gick det till i 1800-talets stad, under det demokratiska genombrottet för 100 år sedan och under det stormiga 1970-talet?

Föreläsare: Mats Hayen, Stadsarkivet.

Mord i tsarens namn

Se en tidigare Onsdagshistoria.

Sommaren 1919 försvinner ryske Nikolaj Ardasjev i Stockholm. Lägenheten har vänts över ända och tömts på allt av värde. Han hittas senare i en villa norr om stan – mördad av Militärorganisationen för det ryska rikets återupprättande. I folkmun kända som Ryssligan.

Petter Sävström, Stadsarkivet.

Alla tidigare Onsdagshistorier som filmats hittar du här

Uppdaterad