Onsdagshistorier

I Stadsarkivets Onsdagshistorier bjuds det på historiska föreläsningar och berättelser varje vecka. Här på webben har du möjlighet att ta del av föreläsningar i efterhand. Föreläsningarna läggs ut på video.stockholm.se ett par dagar efter inspelning. Här nedan kan du se de tre senaste föredragen.

Se alla inspelade föreläsningar

video.stockholm.se 

Här listar vi de tre senaste föreläsningarna 

Råttfällan – Stockholms värsta olycka

Se en tidigare Onsdagshistoria.

När tronarvingen Gustav föddes 1778 var glädjen stor. Allmänheten bjöds på ett stort kalas med mat och dryck. Tusentals strömmade till festplatsen, alldeles för många tog sig in och festen förvandlades snart till en tragedi. Över 60 människor dog i trängseln. Föreläsare: Ann-Sofi Forsmark, Stadsarkivet.

Din amerikanska okända släkting

Se en tidigare Onsdagshistoria.

Folkrörelsen släktforskning engagerar idag miljoner människor. Sökandet skulle dock vara omöjligt utan arkiv, institutioner och nätverk. Inte minst när det gäller ättlingar till svenska emigranter i USA - det som Vilhelm Moberg kallade ”den okända släkten”. Föreläsare: Adam Hjorthén, Stockholms universitet och Free University of Berlin

Tanterna på Östermalm

Se en tidigare Onsdagshistoria.

Från början av 1930-talet utvecklades Svensk sjuksköterskeförening till en mycket framgångsrik facklig organisation. Hör om ”tanterna på Östermalm”, som de ledande kvinnorna i föreningen kallades av en av dess medlemmar, och om hur de stöttade sina nordiska medsystrar under andra världskriget.

Föreläsare: Anna Götlind, Stockholms universitet.

 

Uppdaterad