Onsdagshistorier

I Stadsarkivets Onsdagshistorier bjuds det på historiska föreläsningar och berättelser varje vecka. Här på webben har du möjlighet att ta del av föreläsningar i efterhand. Föreläsningarna läggs ut på video.stockholm.se ett par dagar efter inspelning. Här nedan kan du se de tre senaste föredragen. OBS för närvarande dröjer det en till två veckor innan de filmade föredragen kommer ut på webben.

Den långa kampen för kvinnors rösträtt

Se den senaste Onsdagshistorien.

Snart är det val, vet du hur du ska rösta? Du vet i alla fall att du får rösta, för hälften av befolkningen var detta länge uteslutet. Kvinnors rösträtt och året 1921 är tätt sammanknutet, men redan 1918 nåddes en första seger då kvinnor fick rösta i kommunalvalet.

Josefin Rönnbäck, Luleå tekniska universitet.

Människan och djuren i den medeltida staden

Se en tidigare Onsdagshistoria.

Idag kan man vandra runt i Stockholm utan att träffa på annat än några hundar, kanske en och annan katt och några duvor som kuttrar på torget. På medeltiden var bilden en helt annan. Djuren var en del av livet - överallt såg och hörde man dem och kände deras lukt.

Tina Rodhe, Medeltidsmuseet.

Kampen för Estniska skolan

Se en tidigare Onsdagshistoria.

Efter andra världskriget anlände 25 000 estniska flyktingar till Sverige i hopp om att landsflykten skulle bli tillfällig. För att bevara språk och kultur blev det viktigt att få öppna en estnisk friskola. Redan från första början fick skolan kämpa för sin existens.

Peeter Mark, Stadsarkivet.

 

Alla tidigare Onsdagshistorier som filmats hittar du här

Uppdaterad