Onsdagshistorier

I Stadsarkivets Onsdagshistorier bjuds det på historiska föreläsningar och berättelser varje vecka. Här på webben har du möjlighet att ta del av föreläsningar i efterhand. Föreläsningarna läggs ut på video.stockholm.se ett par dagar efter inspelning. Här nedan kan du se de tre senaste föredragen. OBS för närvarande dröjer det en till två veckor innan de filmade föredragen kommer ut på webben.

När Stockholm slutade besiktiga kvinnor

Se en tidigare Onsdagshistoria.

För 100 år sedan stängde prostitutionsbyrån, som sedan 1856 hade ålagt 7000 kvinnor besiktning. Varför upphörde den lagliga prostitutionen 1918? Möt männen som drev reglementeringen, kvinnorna som bekämpade den och ”samhällets olycksbarn” som kontrollerades.

Rebecka Lennartsson, Stockholmia forskning och förlag.

Varför dömdes Margareta Matsdotter?

Se den senaste Onsdagshistorien.

I Stockholms stads tänkeböcker möter vi Margareta Matsdotter som vintern 1635 fördes inför rätta anklagad för barnamord och dömdes till döden. Vilket slags samhälle kunde driva en kvinna till denna yttersta av handlingar, och sedan döma henne till lagens hårdaste straff?

Sven Lilja, Stockholms universitet.

Storbedragerskan – 40 år av lurendrejerier

Se en tidigare Onsdagshistoria.

Häng med i svängarna när ”rika svärmor”, Olivia Andersson (1839-1921), säljer varor som inte existerar, prackar på sin förra fångvakterska en påhittad make och bjuder sina bedragna fordringsägare på supé vid Mosebacke. Möt kvinnan som ständigt hade ett stort arv på lut!

Kettil Mannerheim, Stadsarkivet.

Alla tidigare Onsdagshistorier som filmats hittar du här

Uppdaterad