Ditt besök

I läsesalen har du fri tillgång till arkiven och datorerna.

Om du besöker Stadsarkivet för första gången rekommenderar vi att du tar kontakt med personalen vid frågedisken som gärna hjälper dig tillrätta. Du får hjälp med att hitta rätt i arkiven och beställa fram handlingar. I lokalerna finns det ett öppet wifi-nätverk.

Arkiven

På Stadsarkivet kan du få fram borttappade betyg, uppgifter ur folkbokföring,  bygglovsritningar och mycket annat. Här finns omfattande information om Stockholms historia bland annat Stockholms tänkeböcker från 1474 till 1660. Här kan du beställa fram och läsa domar från Stockholms rådhusrätt eller rullor över fångar intagna på Långholmen. Du kan titta på äldre bygglovsritningar och planer över parker och naturligtvis allt annat som rör släktforskning, mantalslängder, dopböcker och bouppteckningar. De arkivhandlingar du vill se tas fram inom 30 minuter.

Här finns Stockholms äldsta privilegiebrev från 1436. Det finns också ett stort antal så kallade enskilda arkiv från organisationer, frikyrkor, idrottsföreningar, företag och privatpersoner och mycket, mycket annat.

Ursäkta röran – de här arkiven flyttas till Stadsarkivet Liljeholmskajen

Den 2 april smygöppnar Stadsarkivet Liljeholmskajen. Arkivet kommer att inrymma hör- och läsesalar tillsammans med smarta digitala lösningar. 

Under februari och mars berörs framförallt de här arkiven och de är heller inte tillgängliga under perioden: 

  • Tekniska verksamheters arkiv
  • Kartor och ritningar
  • Sjukhusarkiv
  • Arkiv efter föreningar och organisationer

Från och med den 2 april kommer du som besökare kunna ta del av de här arkiven på Stadsarkivet Liljeholmskajen. 

Mer information om vilka arkiv som berörs finns i Stadsarkivets Beståndsregister där arkivets placering framgår. Arkiv som förvaras i Frihamnen, Bromma eller Liljeholmskajen är inte tillgängliga under februari och mars. Även en del arkiv som idag förvaras på Kungsklippan kan beröras. I samband öppnandet stänger vi arkiven i Frihamnen och Bromma.

Letar du efter bygglovsritningar?

Många ritningar finns tillgängligt digitalt. Mellan åren 1713-1874 via Stadsarkivets webbplats och från 1875 och framåt via Stadsbyggnadskontorets bygg- och plantjänst.

Om det brådskar med handlingar mejla eller prata med oss på plats. Vi försöker hjälpa dig efter bästa förmåga. 

Tack för visad förståelse och välkommen till nya Stadsarkivet Liljeholmskajen i vår!

Arkiv och digitala register

På Stadsarkivet finns arkiven från Stockholms stad och län och i läsesalens datorer finns också Riksarkivets och Arkiv Digitals arkivdatabaser för hela landet. Det finns också en rad andra program och applikationer som är relevanta för arkivforskare.

Biblioteket

Stadsarkivets bibliotek är ett forsknings- och specialbibliotek med över 130 000 boktitlar och drygt 70 tidskrifter. Här kan du läsa böcker och tidskrifter på plats eller ta kopia på de sidor du vill ta med och läsa hemma. En del av litteraturen finns att låna direkt i läsesalen men merparten finns i magasinen och går att beställa fram. De senaste tidskrifterna finns i tidsskrifthyllan och äldre nummer går oftast att beställa fram till läsesalen.

Läs mer om biblioteket och sök i bibliotekskatalogen

Uppdaterad