Stadsarkivet Liljeholmskajen

Välkommen till Stadsarkivet Liljeholmskajen

Om du besöker Stadsarkivet Liljeholmskajen för första gången rekommenderar vi att du tar kontakt med personalen vid frågedisken som gärna hjälper dig tillrätta. Du får hjälp med att hitta rätt i arkiven och beställa fram handlingar. I lokalerna finns det ett öppet wifi-nätverk och publika datorer med samma innehåll som på Stadsarkivet Kungsklippan.

Arkiven

Den 2 april 2019 smygöppnar Stadsarkivet Liljeholmskajen för dig som vill beställa fram handlingar från de arkiv som förvaras här eller forska vid de publika datorerna. Vi ber dig observera att det även efter smygöppningen pågår visst arbete med att iordningsställa de publika lokalerna. Vi ber om överseende med detta flyttstök. Den officiella invigningen av Stadsarkivet Liljeholmskajen sker senare i år.

En central del i utbudet på Stadsarkivet Liljeholmskajen kommer att vara Stockholms historiska byggnadsritningar med cirka två miljoner ritningar från 1700-talet och framåt som finns uppsatta på UNESCOs lista över världsminnen. Förutom byggnadsritningar finns här också en stor samling kartor.

Andra arkiv som finns på Stadsarkivet Liljeholmskajen är tekniska verksamheters arkiv, sjukhusarkiv och arkiv efter föreningar och organisationer. Här kommer också Trafikkontorets och Exploateringskontorets tekniska arkiv att finnas med ritningar från början av förra seklet fram till nu. Det är ritningar över framförallt gata, park, tunnelbana och geoteknik.

När verksamheten är i full gång kommer du bland annat kunna lyssna på föredrag, delta i samtal, ta del av utställningar, gå på visningar och mycket annat.

Beställ arkivmaterial på plats eller hemifrån

Stadsarkivet Liljeholmskajen är det första arkivet i Sverige där all beställning av arkivmaterial sker digitalt. Det innebär att du enkelt beställer fram arkivhandlingar digitalt på plats vid våra datorer. Ett annat alternativ är att beställa handlingar från din egen dator/surfplatta så tar vi fram dem en dag som passar dig.

Beställ via Nationell ArkivDatabas (NAD)

Tjänster på plats

På Stadsarkivet Liljeholmskajen får du när verksamheten är i full gång rådgivning, vägledning, tillgång till digitala tjänster och andra experttjänster. Du behöver inte boka bord i förväg. Det är fritt att använda datorer med applikationer om släktforskning, arkivforskning och historia. Du kan bara beställa fram sådana handlingar som förvaras vid Stadsarkivet Liljeholmskajen.

Besöksadress

Stadsarkivet Liljeholmskajen
Sjöviksvägen 126
117 57 Stockholm

Uppdaterad