Arkivens dag 2018

Färgglad ritning över en industrihall.
Utsnitt av ritningsförslag till industrihall på Stockholmsutställningen 1897. Förslaget blev aldrig genomfört.
Öppettid
Lördag 10 november

10.00-15.00

Pris
Fritt inträde

Begränsat med platser. Ingen föranmälan.

Plats
Stadsarkivet

Kungsklippan 6

Välkomna till Arkivens dag 2018 – i år på temat Fest och glädje. Man gifter sig väl för att man är kär? Kl. 11 får vi lyssna på hur det gick till äktenskapet bestämdes av andra än brudparet. Konst- och industriutställningen 1897 var storslagen på många sätt. Kl. 13 tar vi del av godbitar ur den ritningssamling som finns bevarad på Stadsarkivet.

Dagens program 

I nöd och lust – en historisk bröllopsresa

Kl. 11. I dagens Sverige så gifter sig de flesta troligtvis av kärlek. Så har det inte alltid varit. Länge var äktenskapet en praktisk angelägenhet som bestämdes över huvudet på de blivande makarna. Följ med på en historisk bröllopsresa där du får veta mer om seder och bruk när det vankades bröllop.

Föreläsare: Lieselotte Jonsson och Chris Henning , Storstockholms Genealogiska förening

Ritningarna till Konst- och industriutställningen 1897

Kl. 13 När Stockholmsutställningen stängde i oktober 1897 hade över en miljon besökare tagit del av den storslagna konst- och industriutställningen. Den ståtliga maskinhallen, 92 enskilda paviljonger och en rekonstruktion av 1600-talets Stockholm var några av attraktionerna. Ta del av godbitar ur den ritningssamling som finns bevarad på Stadsarkivet efter utställningen. Ritningarna visas digitalt i föreläsningssalen Hyllan.

Föreläsare: Solveig Larsson, Stadsarkivet

Läsesalen är som vanligt öppen kl. 10–15 med framtagning av arkivhandlingar till kl. 14.

Svartvitt foto över en triumfport på Skeppsbron i Stockholm 1897.
Triumfport på Skeppsbron under Stockholmsutställningen 1897. Triumfporten byggdes upp inför Chulalongkorns, kungen av Siams, besök i Stockholm under den allmänna konst- och industriutställningen 1897. Fotograf okänd, bilden finns hos Stadsmuseet.