Råttfällan – Stockholms värsta olycka

Orangeriet i Kungsträdgården illuminerad vid Borgerskapets fest den 21 augusti 1791 med anledning av Gustav III:s hemkomst från Aachen.
Orangeriet i Kungsträdgården illuminerad vid Borgerskapets fest den 21 augusti 1791 med anledning av Gustav III:s hemkomst från Aachen. Pehr Hilleström, bilden visar ett utsnitt av olja på pannå, 1791. Bild från Stadsmuseet.
 • Öppettid

  Onsdag 19 december

  13.00–13.45

  Onsdagshistorier

 • Pris

  Fritt inträde

  Begränsat med platser, (max 150 personer). Ingen föranmälan.

 • Plats

  Stadsarkivet

  Kungsklippan 6

När tronarvingen Gustav föddes 1778 var glädjen stor. Allmänheten bjöds på ett stort kalas med mat och dryck. Tusentals strömmade till festplatsen, alldeles för många tog sig in och festen förvandlades snart till en tragedi. Över 60 människor dog i trängseln. Föreläsare: Ann-Sofi Forsmark, Stadsarkivet.

Föreläsningen är en del av serien Onsdagshistorier– ett samarbete mellan Stadsarkivet och Stockholms universitet.